- In Limburg werd op zaterdag een temperatuur van 15,4 graden gemeten: daarmee sprake is van de een record hoge temperatuur op Oudjaar.
- Wel belooft 31 december 2022 bewolkt, winderig en regenachtig te worden.
- Het milde weer van de laatste weken van december zorgt voor lagere gasprijzen op groothandelsmarkten.
- Lees ook: Dit verandert er in 2023 voor je huis: van de maximale hypotheek tot de energierekening
Het is officieel de warmste oudejaarsdag die ooit is gemeten, meldt Weeronline. Het werd in De Bilt om 11.10 uur 14,5 graden. Daarmee is het record van vorig jaar gebroken.
Op oudejaarsdag 2021 werd het 14,4 graden in De Bilt. De temperatuur loopt vandaag mogelijk nog wat verder op.
In het zuiden van het land is het nog veel zachter, met temperaturen van 15 tot 17 graden. Het weerbeeld is herfstachtig: met bewolking, wind en regen.
Het is al de vierde keer deze eeuw dat het record voor oudejaarsdag wordt aangescherpt, aldus Weeronline. De eerste keer was in 2006 met 12,3 graden, daarna volgden 2017 met 13,7 graden, 2021 met 14,4 graden en nu dus 2022.
De verwachting is dat het op nieuwjaarsdag ook recordwarm wordt. Nu staat het officiële record nog op 13,2 graden, aldus Weeronline. Landelijk werd in Maastricht de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten bij een temperatuur van 15,1 graden. Beide records werden vorig jaar neergezet.
Gasprijzen dalen in laatste twee weken van december
Het milde weer in de laatste weken van december zorgt op groothandelsmarkten voor een sterke daling van gasprijzen.
Gas is vrijdag opnieuw flink goedkoper geworden. Daardoor is de prijs van de fossiele brandstof weer dichter in de buurt gekomen van de prijs van begin dit jaar. Het warme weer deze winter zorgt ervoor dat de Europese gasvoorraden nog vol zitten. Dat heeft tot gevolg dat Europese landen en energiebedrijven minder willen betalen om meer gas te kopen.
De prijs van een megawattuur gas op de toonaangevende beurs in Amsterdam lag aan het begin van de handelsdag nog boven de 80 euro, maar aan het einde van de dag was dat zo'n 10 procent minder. Daarmee is het verschil met de prijs van begin dit jaar nog zo'n 13 procent. En dat terwijl de gasprijs kort na de Russische inval in Oekraïne piekte op meer dan 200 euro per megawattuur.
Toen Rusland deze zomer de gaskraan grotendeels dichtdraaide ging de gasprijs nog verder omhoog, tot bijna 350 euro per megawattuur. Europese landen kochten vanaf dat moment namelijk massaal elders gas in om aan hun verplichtingen te voldoen, maar ook om de gasopslagen te vullen.
Behalve de gunstige temperaturen speelt ook mee dat er meer elektriciteit met windmolens wordt opgewekt. Daardoor is er minder gas nodig voor het opwekken van stroom.
In hoeverre klanten van energieleveranciers iets merken van de lagere gasprijzen, hangt sterk af van het inkoopbeleid van energieleveranciers. De meeste energiebedrijven werken momenteel met variabele contracten waarbij prijzen per maand of per kwartaal worden aangepast. Hierbij wordt een gemiddelde van de inkooptarieven van gas en stroom in de periode voorafgaand aan de prijsaanpassing meegenomen.
Wie een zogenoemd dynamisch energiecontract heeft, merkt prijsschommelingen op dagbasis wel meteen bij de kosten van de energierekening.
Onder het prijsplafond voor energie dat vanaf 1 januari 2023 geldt, worden de tarieven die klanten in de praktijk betalen afgetopt tot maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Dit geldt tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Daarboven betalen klanten de marktprijs van de energieleverancier, maar dit wordt wel op een speciale manier gemeten, waarbij de jaarafrekening een grote rol speelt.